2021-12-16 14:25:43• hírek • Bede Emőke

Kiderült, milyen karácsonyi ajándékokra vágynak leginkább a romániaiak

Fotó: Habarics Zsolt
Fotó: Habarics Zsolt

A romániai Revolut-felhasználók 20 százaléka legszívesebben valamilyen élményajándékot szeretne kapni karácsonyra, de szinte ugyanennyien vannak azok is, akik a saját kívánságlistájuk egyik tételének örülnének a legjobban - derül ki egy felmérésből, melynek eredményeit a Mediafax ismertette.

2020 december első két hetében a banki szolgáltatásokat nyújtó vállalat romániai ügyfelei közel 13 millió eurót költöttek vásárlásra, az idei évben azonban még nagyobb összegre számít a cég, ugyanis már most jelentősen több pénzt költöttek el a felhasználók, mint a tavaly. December 1-e és 15-e között a revolutozók kártyájáról egy átlagos bolti fizetésnél 84 eurót vontak le, mely mintegy 13,4 százalékkal több, mint az előző évben, az online átutalások átlagos értéke pedig 32-ről 35 euróra nőtt.


Ami az ajándékválasztást illeti, a romániai felhasználók 64 százaléka úgy nyilatkozott, hogy megpróbálja a megajándékozott személy ízléséhez és elvárásaihoz igazítani a meglepetést, 11 százalékuk azonban biztosra megy, és inkább megkérdezi, mire is vágyna pontosan a másik. Hasonló értékeket mérnek egyébként Olaszországban és Spanyolországban is, a litvánoknál és a norvégoknál azonban már 28 százalékra tehető azok aránya, akik inkább előre érdeklődnek az ajándék kapcsán.


A felmérés rávilágított arra, hogy a romániaiak nagy része élete párjának szánja a legdrágább ajándékot (39 százalék), a szüleit csupán a válaszadók 23 százaléka, a gyerekeit pedig 22 százalékuk jelölte meg ennél a kérdésnél. S mivel 10-ből mindösszesen csak 1 személy kérdezi meg közvetlenül a másikat, hogy mit is szeretne a fa alatt látni, nem meglepő, hogy a legtöbben (37 százalék) attól félnek, hogy a kedvesség nem nyeri el a megajándékozott tetszését, illetve a válaszadók 21 százaléka attól is tart, hogy a meglepetésnek szánt ajándék egy szekrény mélyén, kihasználatlanul fogja végezni.


Ami pedig a válaszadók által leginkább kedvelt ajándékokat illeti, két kategória megosztva kapta az első helyet. A romániaiak 20 százaléka valamilyen élményajándéknak örülne igazán, azaz pl. egy kirándulás, egy különleges hely meglátogatása vagy egy koncert, de ugyanilyen arányban válaszoltak azok is, akik a saját kívánságlistájukon szereplő tételek közül örülnének valaminek a leginkább. E két fő csoportot érdekes módon újabb élményajándékok követik, viszont ezek esetében csak a megajándékozott személyes jelenlétére van szükség, az ajándékozónak nem kell jelen lennie (18 százalék). További 15 százalék úgy nyilatkozott, hogy legszívesebben olyan, a háztartásban szükséges terméket szeretne, melyet előbb-utóbb ő maga is megvásárolt volna.


Luxustermékekre nem vágynak olyan sokan, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, hiszen azok aránya, akik drága ajándékokat szeretnének, mindössze 7 százalék. Olaszország és Spanyolország lakói esetében ez az arány 8 százalék, a legmagasabb számokat pedig az írek és a litvánok esetében mérték, ahol a megkérdezetteknek 15, illetve 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szívesen látna a fa alatt valamilyen luxuskategóriába sorolható meglepetést.


Kiderült az is, hogy a romániaiak 40 százaléka otthon, családja és barátai társaságában fogja tölteni a szilvesztert, 21 százalékuk azonban inkább egy utazással ünnepli majd meg az új év beköszöntét.


Milyen tervekkel vágunk bele a következő évbe?


A felmérésben részt vevő válaszadók 50 százaléka azt nyilatkozta, hogy a következő évben szeretne jobban gazdálkodni a pénzügyeit illetően, 36 százalékuk szeretne valami újat megtanulni, 33 százalékuk pedig több időt akar majd tölteni a szeretteivel. 31 százaléknyian mondták azt, hogy olyan tevékenységeket szeretnének végezni, mely segít nekik érzelmileg kiegyensúlyozottnak lenni, a válaszadók 22 százaléka edzőterembe vágyik a következő évben, 19 százalékuk lakást szeretne váltani, 17 százalékuk pedig új munkahelyet szerezne.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: